FULFILMENT BY AMAZON

Spara tid och hjälp ditt företag att växa med FBA

Säljer du redan på Amazon?
Ny på Amazon?
410 kr (exkl. moms) per månad + säljavgifter
FBA video preview

Nytt FBA-program: Small and Light lanseras i Sverige

Vi är glada att kunna meddela att vi lanserar FBA Small and Light-programmet i Sverige och erbjuder dig lägre leveransavgifter jämfört med standard-FBA (Fulfilment by Amazon) på snabbrörliga, små och lätta artiklar.
Tack vare FBA Small and Light är dina produkter dessutom berättigade till alla fördelar med Prime-märket medan du låter Amazon göra grovjobbet. Läs mer om det här nya programmet.
Illustration av en Amazon Prime-lastbil som levererar ett paket till ett förortshem

Låt Amazon plocka, packa och frakta dina beställningar

Du säljer det, vi fraktar det. Amazon har ett av världens mest avancerade logistiknätverk. Med Fulfilment by Amazon (FBA) lagrar du dina produkter på Amazons logistikcenter och vi plockar, packar, skickar och ger kundservice för produkterna. FBA kan hjälpa dig att skala upp din verksamhet och nå fler kunder.

Visste du att:

Säljpartners har i genomsnitt sett en försäljningsökning på 37 %* när de flyttat sina produkter till FBA i Tyskland, som ett resultat av snabbare leveranser som kunderna älskar.
*Denna siffra är baserad på en analys per kanal av data från Q4-2019 till Q4-2020 (exklusive Q2-2020 på grund av effekten av COVID-19). Den tillhandahålls endast som en allmän referenspunkt. Den återspeglar inte data som uppdateras i realtid och är inte specifik för någon ASIN eller produktkategori. De faktiska resultaten kan variera beroende på en mängd olika faktorer, inklusive men inte begränsat till säsongsvariationer, försäljningspris och den befintlig lösningen för logistiken. Amazon garanterar inte något särskilt resultat för ditt företag genom att använda FBA.

Fördelarna med Amazon FBA – Fulfillment by Amazon

Icon: Line drawing of a delivery van in motion with a check mark

Dina produkter är berättigade till Amazon Prime med obegränsad snabb & gratis leverans av miljontals artiklar.

Alla Amazon Prime-medlemmar älskar den kostnadsfria tvådagarsleveransen som erbjuds för berättigade beställningar. De produkter du lägger till för Fulfillment by Amazon (FBA) kan också vara berättigade till fri frakt och det eftertraktade Prime-märket. Detta visar kunden att Amazon FBA sköter paketering, leverans, kundtjänst och returer, vilket har visat sig öka försäljningen med upp till 26,5 %*.
*Den årliga Säljpartnerundersökningen år 2020
Icon: Line drawing of a customer service headset

Kunderna får Amazons betrodda kundservice och returer.

Fulfillment by Amazon (FBA) tar bort denna operativa börda från dina axlar och utnyttjar Amazons globala kundtjänstnätverk för att hantera kundförfrågningar, återbetalningar och returer på Amazon FBA-beställningar.
  • Kundsupport för FBA: Språköverskridande telefon/e-postsupport, dag som natt, utan extra kostnad för dig, förutom returhanteringsavgifter för vissa produktkategorier.
  • FBA-returer: Vi hanterar all kundservice för returer via vårt Online returcenter. Läs mer om FBA-policyer gällande kundreturer för beställningar gjorda på Amazon.se.
Icon: Line drawing of a rising line chart

FBA gör det enklare att sälja över hela Europa

Fulfillment by Amazon (FBA) erbjuder en rad lösningar för expediering över hela Europa, så att du kan välja den som passar ditt företag bäst. Pan-European FBA är den populäraste och snabbaste — Amazon FBA lagrar och distribuerar från logistikcenter i hela Europa. Med det europeiska logistiknätverket skickas dina produkter från centrallager i ursprungslandet. Med Multi-Country Inventory lagras och skickas lager från logistikcenter i de länder du anger.
Genom att sälja i Europa med FBA kan du spara upp till 53%* i FBA Fulfilment-avgifter och öka din försäljning med upp till 30%; dessutom kommer du att dra nytta av Amazons snabbare leverans och berättigande till Prime-märket
*Beräknat som den högsta möjliga besparingen genom att jämföra EFN-uppfyllnadsavgifterna med de lokala uppfyllnadsavgifterna för varje storlek/vikt.
Icon: Line drawing of a hand holding a coin with a US currency symbol

Det är kostnadseffektivt

Betala per användning — du debiteras för lagringsutrymme och de beställningar vi utför. Fraktkostnaden ingår i dina avgifter, utan extra kostnad för Amazon Prime och obegränsade snabba tvådagarsleveranser av miljontals artiklar. Avgifter för försäljning på Amazon och valfria tjänster kan tillkomma.
  • Small and Light erbjuder lägre leveranskostnader för kvalificerade artiklar så att du kan överföra besparingarna till dina kunder.

Avgifter för lagring och expediering av FBA

Normala avgifter

Lagringsavgifter

Betalas för alla artiklar som lagras på ett Amazon logistikcenter, och baserat på din dagliga genomsnittliga lagervolym mätt i kubikfot. Se hur du bestämmer produktstorleksnivån för dina artiklar.

Logistikavgifter

Betalas per enhet för att plocka och packa dina beställningar, frakt och hantering, kundservice och produktreturer. Använd FBA-intäktsräknaren för att uppskatta avgifter och se hur du förhandsgranskar dina avgifter.

Tillfälliga avgifter

Tilläggsavgift för föråldrat lager

Bedöms månadsvis för alla artiklar som lagrats på ett logistikcenter i mer än 271 dagar. Om du underhåller god lagerstatus kan du undvika långtidslagringsavgifter.

Avgifter för borttagning/flyttning

Du kan låta Amazon returnera eller kassera ditt lager på ett logistikcenter, för en avgift per artikel.

Returhanteringsavgifter

Tillkommer på beställningar när Amazon ger en kund fri returfrakt.

Avgifter för oplanerade tjänster

Tillkommer när lager anländer till ett logistikcenter utan ordentlig förberedelse eller märkning, vilket gör att oplanerade tjänster krävs.
Läs mer om kostnaden för FBA. Använd Fulfilment by Amazon intäktsräknaren på säljarcentralen för att beräkna dina FBA-avgifter.
Dessutom kan du ladda ner priskort för de europeiska marknaderna:

Kom igång med Amazon FBA – Fulfillment by Amazon

Fulfilment by Amazon kan hjälpa dig att eliminera dina logistikproblem och hjälpa dig att skala upp din verksamhet.

Steg 1

Ställ in Amazon FBA – Fulfillment by Amazon
Skapa ditt Amazon säljarkonto och logga in på Seller Central för att ställa in FBA.

Steg 2

Skapa dina produktlistor
När du har lagt till dina produkter i Amazon-katalogen, ange FBA-lager.

Steg 3

Förbered dina produkter
Förbered dina produkter för säker transport till ett logistikcenter, enligt Amazons förpackningsriktlinjer och frakt- och routingkrav.

Steg 4

Skicka dina produkter till Amazon
Skapa din fraktplan, skriv ut Amazons försändelse-ID-etiketter och skicka dina försändelser till Amazons logistikcenter. Läs mer om att skicka lager till Amazon.
När Amazon tar emot dina produkter vid vårt logistikcenter är de tillgängliga för kunder att köpa. Besök Seller Centrals hjälp om du vill veta mer om hur du hanterar FBA-beställningar eller upptäcker relaterade verktyg och program för att få din FBA-verksamhet att växa.
Illustration of a man standing next to an Prime Air plane and delivery truck
VAT made easy

Förstå hur din logistikmodell påverkar momskraven

Beroende på verksamhetens art måste du enligt reglerna registrera dig för ett momsregistreringsnummer i ett europeiskt land. Några av de faktorer som påverkar dina momsskyldigheter är logistikmodellen och det land där lagret lagras.

Amazon FBA-lagerhantering – Fulfillment by Amazon

Använd verktygen i ditt säljpartnerkonto för att lägga till produkter, skapa fraktplaner, skicka in försändelser, spåra och övervaka dina försändelser och ta bort lager från Amazons logistikcenter.

Inventory Performance Dashboard

Inventory Performance Dashboard visar din IPI-poäng (Index för lagerprestanda), tillsammans med viktiga påverkande faktorer. Se till att kontrollera din IPI-poäng regelbundet — en låg poäng kan leda till överskjutande avgifter och begränsa din möjlighet att skicka mer lager.

Hantera överskottslager

Optimera dina lagernivåer genom att veta när du ska prissänka eller ta bort dina produkter. Övervaka detaljerad information om lagringsavgifter, möjligheter att öka försäljningen och förslag som hjälper dig att förbättra avkastningen på ditt lager.

Spåra lagerålder

Förbättra försäljningen och undvik långtidslagringsavgifter. Använd Inventory Age-verktyg (lageråldersverktyg) för att förstå hur mycket lager du har, och se hur länge det har funnits på logistikcenter.

Fixa strandat lager

Håll dina produktposter aktiva genom att inkludera nödvändig pris- och villkorsinformation och hantera problem. Om ditt lager finns på logistikcenter utan en tillhörande aktiv produktpost är det inte tillgängligt för köp.

Påfyllning av lager

Håll ditt bästsäljande lager påfyllt med personliga rekommendationer för påfyllning. Du kan också justera för framtida kampanjer och säsongsmässig efterfrågan. Spåra dina lager- och leverantörsbeställningar så att du är beredd att möta produktefterfrågan.

Vanliga frågor

Få svar på vanliga frågor om hur du använder Amazon för e-handel.
Vad är Fulfilment by Amazon (FBA)?
Fulfilment by Amazon (FBA) är en service där Amazon tar hand om lagring, packning och utskick av dina produkter, hanterar kundsupport och returer. När du registrerar dig för FBA måste du först packa och skicka dina produkter i bulk till ett av våra logistikcenter. FBA har också ett speciellt program för särskilda produkter som kan passa ditt företag, som FBA Liten och Lätt, Pan-European FBA, och Extra Stora Artiklar.
Hur mycket kostar FBA per enhet?
Det finns olika avgifter beroende på vilken FBA service du väljer:
1.Fulfilment avgifter per enhet såld inklusive paketering, utskick, hantering, kundservice och returer.
2.Månatliga lagersavgifter baserat på det utrymme ditt lager upptar på Amazons logistikcenter.

Amazons beräkningsverktyg som Intäktskalkylatorn, Rapport över förhandsgranskning av avgiften/Förhandsvisning av avgift, och Hantera FBA-lager kommer hjälpa dig att beräkna dina FBA avgifter.
Hur säljer man med Amazon FBA?
Skapa ditt Amazon säljarkonto och logga in till Seller Central. Sen, Ställ in FBA. För att komma igång måste du ha:
  • Företagets epostadress eller ett Amazon-kundkonto
  • Debiterbart kreditkort (internationella kort accepteras också)
  • Giltigt pass eller ID-kort (Identitetskontroll skyddar både säljare och kunder)
  • Företagets registreringsuppgifter (inklusive momsregistreringsnummer om möjligt)
  • Ett giltigt telefonnummer
  • Ett bankkonto dit Amazon kan skicka pengarna från dina försäljningar
Efteråt, var redo att skapa dina produktlistor, Lägg till produkter och Lista produkter för Levereras av Amazon.

Därefter, skicka dina produkter till ett Amazon Logistikcenter och följ Krav på förpackning samt Krav på frakt och routning.
Vad kan man sälja med Amazon FBA?
Vad du kan sälja på Amazon FBA beror på märket, produkten och kategorin. Några produkter är öppna för alla försäljare, medan andra kan kräva ett professionellt säljarkonto. Titta på listan Begränsningar för kategori, produkt och innehåll samt Produktbegränsningar för FBA. För att sälja märkesprodukter som skyddas av copyright, patent eller firmamärke, måste du antingen vara ägaren eller en auktoreiserad återförsäljare. För att sälja renoverade eller begagnade produkter, måste du först kvalificera dig på Amazon Renewed.
Vad är "fulfilment"?
Hela processen med att ta emot, lagra, plocka och sedan skicka beställningar till kunder, inklusive returer eller byten, kallas för uppfyllelse. För att utföra en beställning kan du välja att använda Fulfillment by Amazon (FBA)
Vad är skillnaden mellan FBA och FBM?
FBA är Fulfilment by Amazon (FBA), och FBM är Fulfilment by Merchant. Genom FBA hanteras hela fulfilment-processen åt dig, medan FBM innebär att försäljaren (merchant) är ansvarig för lagring,packetering, utskick och leverans till kunderna.
Är alla Prime beställningar uppfyllda av Amazon?
Nej, alla Prime beställningar kan inte uppfyllas av Amazon.

För enheter som inte fungerar bra med FBA, som till exempel produkter som inte säljs snabbt eller vilkas efterfrågan är svåra att förutse, så finns det en Seller Fulfilled Prime eller SFP. Detta är ett program tillgängligt för Amazon Prime medlemmar som kan skicka beställningar direkt från deras lager eller förvaringsplats.
Vad är FBAs Hantera överskottslager?
Amazons FBA verktyg Hantera överskottslager hjälper dig att övervaka produkter som det finns ett överskott på och tillhandahåller information så att du kan vidta relevanta årgärder, samt ger förslag på hur du kan optimera dina lagernivåer. Det hjälper dig att utvärdera efterfrågan på produkter samt kostnader, säljares data och priselastitet, identifierar problem som kan påverka produktförsäljningen, och ger dig alternativ för att sällja dina produkter.
Vad är FBA Sell-Through Rate?
FBAs Sell-Through Rate är antalet enheter som sålts och skickats ut de senaste 90 dagarna delat på det genomsnittliga antalet enheter på lagret. Det genonsnittliga antalet enheter på lagret erhålles genom att man tar en snapshot bild på lagernivåerna på dagen i fråga, samt 30, 60 eller 90 dagar innan. På Seller Cenrtal visas din rekommendation för att förbättre din Sell-Through Rate.
Vad är FBAs Stranded Inventory Percentage?
En produktförsäljning kan bli 'strandad' om den inte skapades ordentligt från början eller inte uppnår Amazons villkår. Om detta händer så börjar den samla på sig lagringsavgifter men finns inte tillgänglig till försäljning eftersom den inte är aktiv.

Din prestation mäts genom den procentsats av ditt FBA lager som kan köpas på Amazon just nu. Detta kallas Stranded Inventory Percentage. Kolla din Inventory Performance Dashboard som visar dina IPI-poäng (Index för lagerprestanda Stranded Inventory Percentage).

Ett annat sätt att mäta är antalet 'stranded' enheter vilka visar det totala antalet enheter som inte har ett aktivt erbjudande. Detta kan skötas genom Fixa strandat lager.
Vad är FBA-påfyllningsverktyg?
FBAs påfyllningsverktyg hjälper dig att hålla koll på hur många enheter du har på lager så att du kan tillgodose dina kunders önskemål genom att föreslå vilka produkter som bör fyllas på, hur många som bör beställas, och när de ska levereras. Detta optimeringsverktyg gör att du kan förutspå när du ska fylla på produkterna på lager medans dina variable kostnader beaktas, samt din förväntaad inkomst och framtida behov. Rekommendationerna hjälper dig att få ut den bästa avkastningen av din lagerinvestering genom att endast ha rätt mängd på lager.
Vad är FBAs procentandel för överskottslager?
Procentandelen för överskottslager är den procentandel av dina FBA lagerenheter som har överskott, eller har över 90 dagars tillförsel.

Överkott eller gammalt lager påverkar ditt Inventory Performance Index (IPI) negativt. IPI är ett sätt att mäta hur bra det går för ditt lager över tid.

Dina IPI poäng håller koll på hur du hanterar ditt FBA lager. Din Inventory Performace Dashboard hjälper dig att finna sätt att öka din försäljning, dra ner på kostnader och mäta hur du presterar.
Vad är FBA In-Stock Rate?
In-stock rate mäter hur framgångsrikt du bibehåller populära produkter på lager. Inräknat är endast FBA produkter som har sålts de senaste 60 dagarna. Det inkluderar inte enheter som inte sålts eller seller-fulfilled produkter, det vill säga produkter som du hanterar lager, packning och leverans för.

I Seller Central visas den här mätningen på Inventory dashboard och uppdateras dagligen. Det anses bra om man kan uppehålla en 90-100 procent in-stock rate.
Vad är en FBA försäljare?
En Amazon FBA försäljare är ett ecommerce företag som säljer produkter via en Amazon butik och är inskrivem i Fulfilment by Amazon (FBA) programmet. För Amazon FBA säljare tar Amazon hand om logistiken och hanteringen, medan FBA säljare är ansvariga för att välja sina produkter, leverera deras inventarier till Amazons FBA Logistikcenter och säkerställa att all inventering alltid är tidsenlig.

Hjälp din verksamhet att växa med Fulfilment by Amazon

Säljer du redan på Amazon?
Ny på Amazon?
410 kr (exkl. moms) per månad + säljavgifter
Amazon logo
© 2023, Amazon.com, Inc. eller dess dotterbolag
Facebook logo
Twitter logo
LinkedIn logo
Tiktok logo
YouTube logo